שותפות

שותפות

מה היא שותפות?

שותפות היא חבר בני אדם שהתקשרו יחד בעסק לשם הפקת רווחים ואינם מאוגדים באופן אחר. הדינים החלים על שותפות מוגדרים בדין הישראלי, בין השאר, ב-.פקודת השותפויות (נוסח חדש), תשל"ה-1975.

מי רשאי להקים שותפות?

כולם – בין אם מדובר באדם פרטי יחיד או בתאגיד.

למה כדאי להקים שותפות ומה היתרונות של הקמת שותפות על פני חברה בע"מ?

ראשית, יתרון משמעותי בהקמת שותפות על פני חברה, נעוץ בעובדה כי שותפות היא מתווה פשוט לייסוד ולניהול שוטף וכן זול משמעותית לתפעול  ביחס לחברה.

שנית, פרוצדורת קבלת ההחלטות בשותפות היא פשוטה יותר, שכן שותפות אינה נדרשת לעריכת תזכיר, לתקנון, או לאסיפת בעלי מניות. נוסף על כך, גם כאשר מדובר בפירוק, הדרך לפירוק השותפות היא קלה יותר בצורה משמעותית מפירוק של חברה בע"מ.

לשותפות יש יתרונות רבים נוספים  על פני חברה בע"מ, כך למשל, בשותפות רווחי ונכסי השותפות מצויים בבעלות השותפים, זאת להבדיל מחברה בע"מ שם הרווחים והנכסים הם בבעלותה של החברה עצמה, זאת ועוד, גם במישור המיסויי שותפות עדיפה על פני חברה שכן בשותפות לא קיים מיסוי כפול המאפיין את המיסוי שקיים במתווה של חברה ע"מ, בה מוטל מס חברות וכן מס נוסף על חלוקת הדיבידנד.

על אף האמור, חשוב לזכור, כי בחברה בע"מ, להבדיל משותפות, בעלי המניות אינם אחראים באופן אישי לחובות החברה ולמעשה אין הפרדה בין רכושם האישי של בעלי השותפות לנכסי השותפות.

המשמעות האופרטיבית של הדברים היא כי בכל מקרה של חוב שנוצר לשותפות, יוכלו הנושים להיפרע, ללא כל קושי, מן הנכסים האישיים של השותפים.

כמובן שיש להתייחס גם ליתרונות הקיימים בחברה בע"מ באשר לאפשרויות גיוס ההון הנוחות ע"י הקצאת מניות והנפקת איגרות חוב, והיתרון התדמיתי החזק יותר ממנו נהנית החברה.

מה המשמעות של רישום שותפות ברשם השותפויות?

על מנת להקים שותפות שנועדה לנהל עסק יש לרשום אותה אצל רשם השותפויות. עם זאת, רישום השותפות אינו תנאי לקיומה של השותפות ואי-רישומה לא ישפיע על השיקול אם השותפות קיימת או לאו. במילים אחרות, הדינים והכללים החלים על שותפות יחולו גם על שותפות שלא נרשמה.להרחבה ניתן לקבל מידע על רישום שותפות אצל רשם השותפויות באתר רשות התאגידים.

הסכם שותפות

הסכם שותפות הוא הסכם בעל חשיבות עצומה בהסדרת מערכת היחסים המסחרית בין השותפים ובשמירה על זכויותיהם לאורך הדרך.

בהתאם לדין, כל נושא שלא יובהר באמצעות הסכם השותפות, יוכרע באמצעות פקודת השותפויות.

הסכם השותפות חייב להכיל מנגנוני הגנה משפטיים. להלן מספר נושאים שחייבים להיכלל בהסכם השותפות:

  1. האופן שבו תנוהל השותפות– סעיף זה מגדיר את התפקידים של כל אחד מהשותפים, את האופן שבו תתנהל השותפות, את האופן שבו יתקבלו בה ההחלטות ואת הסמכויות שיוקנו לכל אחד מהצדדים בניהולה.
  2. היקף המשרה של כל אחד מהשותפים בשותפות- סעיף זה יגדיר את היקף המשרה של כל שותף בעסק ואת השכר שיקבל עבור עבודתו.
  3. הון השותפות- סעיף זה מגדיר את חלקו של כל אחד מהצדדים בהון השותפות ואת האופן שבו יישא כל צד בחוב, בתשלום, בהשקעה, בהעמדת בטחונות ו/או ערבויות לבנק וכיו"ב- והכל לפי חלקו היחסי בשותפות.
  4. זכות סירוב ראשונה (Right of First Refusal)- מנגנון זה קובע כי במידה ואחד מהצדדים לשותפות חפץ להעביר את חלקו לצד שלישי, יהא עליו להציען תחילה לשותפיו האחרים באותו מחיר ובאותם תנאים שהוצעו לצד השלישי.
  5. סודיות- בסעיף זה מתחייבים השותפים כי בתקופת ההסכם ולאחריו ישמרו השותפים בסודיות מוחלטת כל מידע אודות השותפות.
  1. היעדר תחרות- בסעיף זה מתחייבים השותפים שלא להתחרות בעסקי השותפות ובאינטרס המשותף של הצדדים.
  1. יישוב סכסוכים- סעיף זה בא במטרה להסדיר את האופן שבו יוכרעו חילוקי הדעות בין השותפים וזאת כדי להימנע מהוצאות מיותרות ובזבוז זמן. (לדוגמה- מנגנון ליישוב סכסוכים דרך בוררות או גישור).

מי הוא שותף מוגבל?

שותף מוגבל- שותף מוגבל הוא שותף שאחריותו לחובות השותפות מוגבלת בסכום השקעתו בשותפות. למעשה, במקרה שבו השותפות תיקלע לחובות, השותף המוגבל מסכן רק את הסכום שהשקיע ולא מעבר לזה.

מה מעמדו של השותף המוגבל?

מעמדו של השותף המוגבל מאפשר לו להנות מריווחי השותפות אך מונע ממנו מלנהל את עסקיה של השותפות ולחוב בחובותיה.

להלן, תמצית הוראות הדין בעניינו של השותף המוגבל:

  1. שותף מוגבל אינו רשאי להשתתף בניהול עסקי השותפות, אולם הוא רשאי בכל עת, לעיין בפנקסים ובדוחו"ת הכספיים של השותפות.
  2. שותף מוגבל אינו רשאי, כל עוד מתקיימת השותפות, למשוך או לקבל, את ההשקעות שלו בשותפות.
  3. במידה והשותף המוגבל ישתתף בניהול עסקי השותפות בפועל, הרי שהוא יהא אחראי לכל חיוביה כמו כל אחד מן השותפים האחרים.

בכפוף לתקנות השותפות, יתקיימו הוראות הדין הבאות לגבי השותף המוגבל:

  1. השותף המוגבל לא יוכל למנוע קבלת שותפים נוספים.
  2. השותף המוגבל לא יוכל לפעול לפירוק השותפות באמצעות הודעה על כוונה כזו.
  3. השותף המוגבל רשאי להעביר את זכויותיו כשותף לאחר באישור השותפים האחרים.
  4. חילוקי דעות בשותפות יוכרעו על ידי השותפים הכלליים.

מה היא שותפות מוגבלת?

קיימים שני סוגים של שותפויות, האחד הוא שותפות כללית והשני הוא שותפות מוגבלת:

שותפות כללית – שותפות שבה כל השותפים הם שותפים כללים. כלומר, השותפים אחראים ללא הגבלה על חובות העסק וחלוקת הרווחים נעשית בהתאם להסכמות שנעשו בין הצדדים בהסכם השותפים.

מספר השותפים הכלליים לא יעלה על 20. בשותפות של עורכי דין או של רואי חשבון לשם עיסוק במקצועם, ניתן לכלול יותר מ-20 חברים.

שותפות מוגבלת -היא שותפות הכוללת שותף כללי אחד לפחות, האחראי באופן אישי לכל חיוביה של השותפות, ושותף מוגבל אחד לפחות, שאחריותו לחובות החברה מוגבלות לסכום שהשקיע בשותפות.

פירוק השותפות?

באופן עקרוני, פירוק שותפות יכול להיעשות בהסכמה או לפי החלטת בית המשפט על פי צו שיינתן. פירוק שותפות יכול להתרחש בכמה ערוצים:

  1. פירוק שותפות לפי הודעה של אחד מהשותפיםניתן לפרק שותפות כאשר אחד מהצדדים מודיע לשאר שותפיו על כוונתו לפרק את השותפות (בכפוף להסכם השותפות שבין הצדדים ולהוראות הדין). פירוק שותפות לפי הודעה של אחד מהשותפים יכול להתרחש מסיבות שונות – כגון רצון של אחד מהשותפים לפתוח עסק משלו, סכסוך בין השותפים (למשל בגין הפרת חוזה) וכיו"ב.
  2. פירוק שותפות עקב פטירה או פשיטת רגל– כל עוד לא נקבע אחרת בין השותפים, השותפות מתפרקת במקרה של פשיטת רגל של אחד השותפים או עם פטירתו של אחד השותפים.
  3. פירוק שותפות עקב מעשה אסור– פירוק שותפות עקב הפיכת פעילותה ו/או פעילות השותפים למעשה אסור.
  4. פירוק שותפות עסקית החלטת בית משפט (פירוק שותפות על פי צו של בית משפט).

מה השלבים בפירוק השותפות?

פירוק שותפות כולל, בין היתר, הפסקה או סגירה של הפעילות העסקית, הסדרת החובות והתחייבות של השותפות, סגירת תיקים ברשויות (מס הכנסה, מע"מ ביטוח לאומי וכיו"ב) ודיווח לרשם השותפויות על פירוק השותפות.

בתהליך הפירוק של שותפות, יעשה שימוש בנכסיה לפי סדר החלוקה הבא:

  1. סילוק חובות למי שאינם שותפים.
  2. סילוק שיעור יחסי של המגיע לכל שותף בעד מקדמות ששילם.
  3. סילוק ההוצאות הכרוכות בפירוק.
  4. סילוק שיעור יחסי של המגיע לכל שותף בעד הון שהכניס לשותפות.
  5. חלוקת היתרה הסופית בין השותפים.

 

זו המומחיות שלנו!

אנחנו נערוך עבורכם הסכם שותפות מקצועי ומקיף שחולש על כל הנושאים ומסדיר את מערכת היחסים המשפטית והמסחרית בין הצדדים השותפים והכל בליווי שוטף וצמוד של משרדינו.

משרדינו מספק ייעוץ משפטי לתאגידים וליחידים בהליכי פירוק שותפויות וחברות לרבות ייעוץ וייצוג משפטי בסכסוכים בין שותפים, בהכנת הסכמי פירוק וכיו"ב.

 

לחצו כאן ליצירת קשר!

 

עורך דין ייפוי כח מתמשך במודיעין – עו"ד במודיעין – עו"ד מקרקעין במודיעין -עו"ד מסחרי במודיעין – עורך דין דיני עבודה במודיעין – עו"ד במע"ר – עורך דין לצוואות במודיעין – עורך דין לירושות במודיעין – עורך דין לעסקים במודיעין – עורך דין במודיעין – עורך דין ליקויי בנייה במודיעין

אהבת את המאמר?

שיתוף ב facebook
שתף ב- Facebook
שיתוף ב twitter
שתף ב- Twitter
שיתוף ב linkedin
שתף ב- Linkdin
שיתוף ב pinterest
שתף ב- Pinterest

השאר תגובה

כתיבת תגובה